ЦЕНТУМ м.Миргород

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 22
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Жовтень » 3 » ​​​​​​​Радяться директори позашкільних закладів еколого-натуралістичного напряму Полтавської області
21:28
​​​​​​​Радяться директори позашкільних закладів еколого-натуралістичного напряму Полтавської області

    27-28 вересня 2017 року на базі ЦЕНТУМ відбувся обласний семінар - практикум директорів позашкільних закладів еколого-натуралістичного напряму. Розпочалася нарада обласних екологів з круглого столу на тему «Співпраця навчальних закладів, органів самоврядування та центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді м. Миргорода». Організували його працівники ЦЕНТУМа. Із доповіддю виступила в.о.директора Прокопенко Валентина Миколаївна. Вона розповіла про соціальне партнерство як передумову виходу закладу на якісно новий рівень культурних, соціальних, політичних взаємин із навчальними закладами, батьками, громадськими організаціями та органами державної влади і місцевого самоврядування, а також як суттєвий чинник підвищення ефективності освітніх послуг у ПНЗ.

Педагогічний колектив ЦЕНТУМа постійно шукає нових ресурсів для задоволення освітніх потреб вихованців та їх батьків, запроваджує інновації: розробку проектів, програм, що враховують інтереси закладу і є корисними для соціального розвитку партнерів.

Валентина Миколаївна поділилася досвідом співпраці ЦЕНТУМа із загальноосвітніми заклади міста.

З метою формування у дітей та учнівської молоді ціннісного ставлення до природи, активного залучення до природоохоронної діяльності, виховання екологічної культури відкрито 34 гуртки еколого-натуралістичного напряму, з них 18 на базі загальноосвітніх навчальних закладів та 16 в профільному закладі еколого-натуралістичного спрямування – ЦЕНТУМі. Даним напрямком гурткової роботи охоплено 490 учнів, що становить 13 % від загальної кількості дітей шкільного віку. Слід зазначити, що така кількість вихованців в закладі за останні три роки є сталою. Крім того, у загальноосвітніх закладах освіти та в ЦЕНТУМі створено секціїеколого-природничого напряму міського територіального відділення МАН України.

Гуртки еколого-натуралістичного напряму зоологічного, рослинного, екологічного спрямування працюють у базових навчальних закладах міста за їх напрямками діяльності. Наприклад, у ЗОШ №3 відкрито інклюзивний клас, у ньому працює гурток «Юні знавці рослин». Програма розроблена на основі програми Міністерства освіти і науки України, але пристосована саме для дітей з вадами розвитку. Керівник гуртків Макаренко Т.В. працює в тісній співпраці з класоводом Лісною Ю.М. Вони разом складали програми, проводили батьківські збори, разом розробили і почали працювати над виховним планом для цих дітей.

У місті є спецшкола – інтернат для дітей із вадами слуху. Тут працює гурток «Екологічний дивосвіт», яким керує Тузенко Наталія Володимирівна. Вона ж проводить еколого-природниче навчання і виховання першокласників, працюючи в науково-педагогічному проекті «Інтелект України» в початковій школі гімназії ім. Т.Г.Шевченка, основним напрямом якої є робота з обдарованими та здібними учнями.

ЗОШ №9 ім. І.А. Зубковського та ДНЗ №11 працюють за напрямом «Здоров’язберігаючі технології у навчально-виховному процесі», відповідно у програмах гуртків, які діють на їх базі, закладені шляхи навчання дітей усвідомлювати цінність власного життя та необхідність збереження здоров’я (фізичного, психічного, соціального, духовного, культурного) кожної людини; закріплення знань та навичок ведення здорового способу життя, тому що без цього неможливе досягнення головної мети - соціальної адаптації дитини в суспільстві.

НВК «Гелікон» працює за напрямом «Розвивальне навчання», і програма гуртка «Рослини-символи України» побудована так, щознання повідомляються не для їх відтворення, а в процесі спеціально організованої різнобічної діяльності. У навчальний процес вносяться особистісний і діяльнісний акценти, які дуже важливі для роботи з дітьми.

Еколого-природниче навчання в ДНЗ №5 поєднується з вивченням англійської мови. Гурток так і називається – «Світ тварин через англійську мову», який веде Хмара Н.М.

Це позначилося на досить високій результативності цих закладів у заходах еколого-натуралістичного спрямування.

Виконуючи освітнє замовлення батьківської громадськості та врахувавши бажання дітей, у ЦЕНТУМі протягом двох років оновили програми гуртків: «Основи біології», у якому діти розширюють і поглиблюють знання з біології, готуються до ЗНО, до вступу до медичного, художньо-промислового, ветеринарно-промислового коледжів; «Квітковий дизайн», «Ландшафтний дизайн», «Екологічний дивосвіт»; відкрили другий гурток МАН, «Екологічний прес-центр» та еколого-народознавчий гурток «Калина» з поглибленим вивченням української мови та азів журналістики (діти готуються до ЗНО та до вступу у коледжі); «Екологічний чарівний пензлик» та «Екологічні фантазії», на яких діти вчаться любити і берегти природу через малюнок, «Світ тварин і англійська мова» з початковим знайомством дітей дошкільного віку з англійською мовою та світом тварин, «Екологічний ляльковий театр», вихованці якого показують театралізовані вистави на екологічні теми в дитячих дошкільних закладах та в початковій школі шкіл міста.

Педагоги позашкільного закладу вважають, що головною вимогою взаємодії педагогів ПНЗ з іншими навчальними закладами міста є системний підхід до виховання особистості дитини, особливо щодо формування її соціальної зрілості, екологічної свідомості.

Крім шкіл, дитсадків, ЦЕНТУМ успішно співпрацює з художньо-промисловим коледжем Полтавського технічного університету ім. Кондратюка (екологічний відділ), ПТУ-44 (сільськогосподарський напрям), Хомутецьким ветеринарно-технологічним коледжем Полтавської державної аграрної академії. Частина випускників ЦЕНТУМ успішно продовжує навчання в цих закладах за еколого-натуралістичним напрямом, навчається в медичних коледжах області, медичній академії, аграрній академії.

Керівництвом еколого-натуралістичного закладу налагоджено тісну співпрацю із інспекцією благоустрою відділу житлово-комунального господарства Миргородської міської ради, який очолює Поцяпун Володимир Миколайович, радами мікрорайонів, зокрема із секретарем ради мікрорайону «Спортивний» Шиян Валентиною Павлівною; із тепличним господарством курорту «Миргород», де діти знайомляться з різноманіттям кімнатних рослин і рослин відкритого грунту, з різними професіями, пов’язаними з квітникарством; з міською бібліотекою для дітей, зокрема із завідуючою Макухою Ніною Яківною; депутатами міської ради Денисенко О.В. (вона - голова батьківського комітету)., Козуліним В.Ю., Сіряком А.О., Булойчик О.В.., приватними підприємцями Хухрою Любов Миколаївною., Гурою Володимиром Миколайовичем, Миргородським Хлібзаводом (директор Бзенко Олександр Миколайович), ДК «Миргородське лісове господарство» (директор Рябухін Артем Анатолійович), с/г підприємствами району: с. Попівка (Віташ Микола Сергійович), с. Савинці (Ситник Тетяна Михайлівна), с. Білики (Михайленко Володимир Михайлович), с. Ярмаки (Таран Володимир Корнійович), с. В.Сорочинці (Харченко Михайло Іванович), с. Солонці (Порощай Станіслав Володимирович). Ці небайдужі люди допомагають ЦЕНТУМу і матеріально, і морально. Педагогічний колектив їм низько кланяється і щиро дякує за підтримку і розуміння.

Валентина Миколаївна особливо відзначила ще одних соціальних партнерів закладу - відділ освіти і міську раду.

ЦЕНТУМ розміщений у будівлі 1913 року побудови. З 1983 року тут розмістилася міська станція натуралістів. Капітального ремонту за період з 1983 року по 2016 рік не було. Тільки виділялися незначні кошти на косметичний ремонт. Восени 2016 року було поміняно всі вікна закладу на пластикові. У 2017 році на поточний ремонт виділено до 30 тисяч гривень. Зроблена проектно-кошторисна документація на капітальний ремонт приміщення на 890 тисяч гривень, які заклад починає освоювати в жовтні місяці цього року. Педагоги, діти і батьки дякують за це міському голові Соломасі Сергію Павловичу, депутатському корпусу, начальнику відділу освіти Колибельнік Тетяні Миколаївні.

Надзвичайно важливий партнер ЦЕаНТУМ - це батьки вихованців гуртків.

У цьому напрямку діяльність позашкільного педагога передбачає створення сприятливих умов для добровільного партнерства і корисної співпраці вихованців та їх родин, як рівноправних суб’єктів навчально-виховного процесу. Співдружність із сім’єю набуває нового педагогічного змісту. Спільна соціально значуща діяльність збагачує родинні стосунки, дає змогу батькам краще пізнати своїх дітей, запобігає конфліктним ситуаціям і непорозумінням, що виникають у родині через обмеженість спілкування.

Здатність педагогів спільно з дітьми та їх батьками планувати, здійснювати й оцінювати навчально-виховний процес сприяє оптимізації цього процесу та створює атмосферу довіри і зацікавленості.

Отже, екологічне виховання підростаючого покоління сьогодні стало нагальною потребою суспільства.

Причини та наслідки негативних екологічних ситуацій, можливість і необхідність подолання екологічної кризи – ці питання є обов’язковою складовою шкільної та позашкільної екологічної освіти. Екологічні проблеми сучасності вимагають від позашкільних навчальних закладів та їх соціальних партнерів приділяти більше уваги формуванню екологічної свідомості, розуміння оточуючого світу і себе.

До слова під час семінару були запрошені Кальна Юлія Миколаївна, інженер лісових культур ДП «Миргородське лісове господарство», Макуха Ніна Яківна, зав. бібліотекою для дітей, Пляшник Людмила Сергіївна - директор ЗОШ №3, Шклярук Лариса Анатоліївна - завідуюча ДНЗ №5, Денисенко Оксана Василівна, депутат міської ради, голова батьківського комітету, Шиян Валентина Павлівна - секретар ради мікрорайону «Спортивний».

Перший день семінару-практикуму закінчився цікавою екскурсією гостей по місту та по курорту «Миргород».

Другого пленарного дня гості вшанували полеглих героїв у Другій Світовій війні закладенням алеї біля пам’ятника Братам Козленкам.

Усі присутні на семінарі дали високу оцінку роботі ЦЕНТУМа.

Переглядів: 547 | Додав: ЦЕНТУМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Корисні посилання
  • Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Міністерство освіти і науки України
  • Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації
  • Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського
  • Вінницька обласна станція юних натуралістів
  • Дніпропетровський обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді
  • Донецький обласний еколого-натуралістичний центр
  • Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Івано-Франківський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді
  • Луганський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді
  • Львівський обласний дитячий еколого-натуралістичний центр

  • ЦЕНТУМ м.Миргород © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz