ЦЕНТУМ м.Миргород

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 22
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Жовтень » 16 » "Осінь-без диму!"
07:11
"Осінь-без диму!"

Осінню у нас  прийнято спалювати листя, весною  - минулорічну траву.  В жовтні і листопаді  повітря стає важким, гірким , дим від  спаленого  листя  проникає  у квартири навіть через щілини, і нам здається , що дихати вже нічим. Це недивно – адже листя  всю весну й  літо накопичували   токсичні  речовини,  які викидували в атмосферу  автомобілі, заводи і тому подібне. Восени  ми підпалюємо його , і всі шкідливі речовини, накоплені  рослинами  протягом   теплого періоду року , знову повертаються в атмосферу .

При згорянні однієї тонни рослинних залишків утвориться близько кг мікрочастинок диму. У їхній склад входять  оксиди  азоту, чадний газ і безліч  канцерогенних органічних сполук у тліючих без доступу повітря листках виділяється бензоперен , речовина , що викликає в людини ракові захворювання. У димі багать  з опалого листя також дуже високий вміст сполук свинцю, ртуті й інших важких металів. Присутні в ньому і діоксини – один із найпідступніших  отрутохімікатів, відомих  людству. Діоксин здатний впливати на ендокринне і репродуктивне здоров`я людини .  Основна небезпека в тому , що ця речовина  нагромаджується  в жировій тканині, печінці, селезінці, нирках з відповідними хворобами в цих органах, За 7 років виводиться лише половина того діоксину , що потрапляє  в організм.  Вагітні жінки , матері- годувальниці , діти – це група , яка особливо чутлива до діаксинів .

Для того , щоб не дихати випарами діоксину , не спалюйте плівку і пластик, подбайте про сортування сміття і вчасне його вивезення. Треба знати і розуміти чому небезпечно спалювати різні неорганічні речі , адже відразу нічого не відчуваєш , бо ця речовина  має властивість нагромаджуватися  в організмі , і аж потім проявляє свою шкідливість. 

На присадибних ділянках рослини обробляються пестицидами, що також нагромаджуються  рослинами. Тому  спалювання листя і сухої  трави особливо небезпечно. Найбільша  кількість пестицидів  вбирає  бадилля картоплі , адже з неабиякою старанністю ми  знищуємо   колорадського жука.

           Часто з листками горить і сміття, що багаторазово підсилює забруднення атмосфери. Якщо в купу опалого листя  попадає поліетиленовий  пакет чи пляшка, то при горінні утвориться більш 70 різних небезпечних  речовин. У їхнє число, приміром, входить озон. Саме збільшення його  змісту в міській атмосфері може бути причиною шершення в горлі й кашлю.

Щільний чорний дим від тління пластикового сміття містить канцерогенні речовини – поліциклічні  ароматичні вуглеводні. При горінні гуми, крім поліароматичних  вуглеводнів , утворюється   канцероген сажа  і, викликаючи  респіраторні захворювання окисли сірки. Кілограм спалюваного пластику отруює декілька кубічних метрів повітря, ось чому таке небезпечне самозапалення сміттєзвалищ.

Іншим  джерелом небезпечних продуктів горіння є речовини, що містять азот (нейлон,  поролон). При низьких температурах   (нижче 600 градусів С) , наприклад , у тліючому багатті, вони  дають щільний задушливий  дим жовтого кольору, що містить  велику кількість сильних алергенів (речовин, що викликають у людини алергію).

У багаття  часто попадають ДВП, ДСП, фанера. Вони містять формальдегідні смоли, що виділяють  формальдегіди і можуть бути пофарбовані олійною фарбою , що містить свинець.

             У сухому листі згоряють  корисні  комахи , наприклад, божі корівки. Їхня здобич, попелиці, залишаються зимувати на стадії  яйця на гілках. Таким чином, спалюючи листя, ми восени своїми руками  створюємо сприятливі умови для розмноження попелиць...А навесні починаємо з ними боротися.

Спалювання листя  спричиняє   руйнування ґрунтового покриву: під спаленим   листям чи травою  , від важких металів,  утворених при горінні, гинуть мікроорганізми.

Крім токсичних речовин, що потрапили в листя з промислових і інших викидів, опале  листя містить і речовини, необхідні для розвитку рослин. У лісі ці речовини  повертаються до дерев після того, як листя перегниє. Коли воно згоряє , утвориться попіл. Усупереч  загальноприйнятій думці, попіл - дуже погане добриво: корисні для рослин речовини розкладаються  у вогні, перетворюючи у вуглець і лужні речовини, що рослинами не засвоюються. Спалюючи листя, ми позбавляємо рослини    необхідного харчування. Крім цього, вогонь знищує насіння й коріння трав'яних рослин, пошкоджує нижні частини дерев та кущів.Опале листя та відмерлі трав'яні  залишки  на службу врожаю.

      Одним із методів утилізації опалого листя і  відмерлих трав'яних залишків  є компостування  - розкладення рослинних залишків   без доступу кисню  з утворенням компосту  - більш-менш однорідної органічної маси , яку можна використовувати  в якості добрив. Найбільш цінною характеристикою  компосту  як добрива  рахується вміст  у ньому великої кількості хімічних елементів, необхідних  рослині для життя. Справа  в тому , що дерева , маючи обширну і глибоко прониклу  в ґрунт  кореневу систему , доставляють в свої органи, в тому числі , необхідні хімічні елементи  в достатній кількості  й оптимальних пропорціях , збираючи їх із великих територій або глибоких шарів землі. Попіл , який залишається після спалювання листів, всупереч існуючій думці, не  містить ряду елементів і не може бути добрим мінеральним добривом.

            В садах , присадибних або пришкільних ділянках , на городах закладку листя для компостування найкраще проводити в траншеях глибиною близько  1 метра й шириною  50-70 см. Шар листя висотою 15-20 см повинні  чергуватися  з 5-7 сантиметровими шарами землі.  Зверху   компостна яма  покривається шаром землі не  менше 25 – 30 см. Використовувати компост  у якості добрива можна не раніше  ніж через рік. Компост  зберігає  свої  корисні якості протягом  чотирьох років. Його  можна використовувати в якості  прикореневого підживлення  дерев та кущів. 

Переглядів: 489 | Додав: ЦЕНТУМ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Корисні посилання
  • Полтавський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Міністерство освіти і науки України
  • Департамент освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації
  • Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Полтавський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені М.В.Остроградського
  • Вінницька обласна станція юних натуралістів
  • Дніпропетровський обласний еколого-натуралістичний центр дітей та учнівської молоді
  • Донецький обласний еколого-натуралістичний центр
  • Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Івано-Франківський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді
  • Кіровоградський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді
  • Луганський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді
  • Львівський обласний дитячий еколого-натуралістичний центр

  • ЦЕНТУМ м.Миргород © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz